DESTEP-analyse

destep-analyse

Demografische factoren:

De doelgroep van Seats2Meet zijn werkende mensen, veelal zelfstandige en freelancers.

Door vergrijzing hebben we te maken met een krimp van de potentiële beroepsbevolking. Wel staat hier tegenover dat sinds de jaren 80 de arbeidsparticipatie stijgt. Wanneer de komende tien jaar de arbeidsparticipatie net zo hard zal stijgen als de afgelopen 10 jaar, zal de beroepsbevolking ook blijven stijgen.

Afbeeldingsresultaat voor female work icon

Volgens het CBS telt Nederland ruim 1 miljoen zelfstandige zonder personeel. Dit aantal zal blijven groeien en er is onder de zelfstandigen ook een opmars van het vrouwelijk geslacht.

Hoewel het bij Seats2Meet niet belangrijk is welk opleidingsniveau je hebt, is er toch te zien dat hoogopgeleiden de grootste doelgroep zijn. Dit komt doordat laagopgeleiden vaker in de dienstverlening te vinden zijn. Ze hebben dan ook geen vergaderruimtes nodig. Volgens het CBS is de 29% van de bevolking hoogopgeleid. Er is al een aantal jaren een groei te zien in het aantal hoogopgeleiden

Economische factoren:

Gerelateerde afbeeldingDe Nederlandse economie heeft een diepe dal achter de rug, maar is zich weer terug naar de top aan het vechten. De Nederlandse economie groeide met 2,2 procent. Aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is dit ook af te lezen, maar het aantal werkelozen is nog altijd historisch hoog. Het percentage van de werklozen is gezakt naar 6 procent van de totale beroepsbevolking. Het aantal werkende mensen is wel  toegenomen. Dit is te zien aan de huishoudinkomens die met  2,3 procent toe nam.

Sociaal culturele factoren:

Omdat Seats2Meet een vrij grote doelgroep heeft, is niet goed vast te stellen welke religie, levensstijl en gedrag ze hebben/volgen. Wel kan er gekeken worden naar de sociaal culturele factoren van de potentiele werkenden in Nederland.Gerelateerde afbeelding

De trend ‘connectiviteit’ is erg opkomend in Nederland. Door een toename van internetgebruik en social media worden burgers steeds mondiger en kunnen makkelijk connecties zoeken met elkaar.  Voor seats2meet is dit ideaal. Ze zijn op het internet te vinden en je kunt er connecties leggen met andere mensen.

Ook is er te zien dat mensen steeds plaats- en tijdsonafhankelijker werken. Dit is mede dankzij de ontwikkelingen op technologisch gebied. Dit betekend dat er buiten zelfstandigen en flexwerkers ook werknemers van grote bedrijven terecht kunnen komen. Die grote bedrijven kunnen dan weer geld besparen aan grote kantoorpanden.

Technologische factoren:

Voor ruim van de helft van de werknemers in Nederland heeft technologie een grote invloed op hun werk. Dit percentage zal in de loop der jaren alleen nog maar groter worden. Tegenwoordig kan door technologische ontwikkelingen efficiënter gewerkt worden. Dit komt voornamelijk door de digitalisering en de automatisering.

Afbeeldingsresultaat voor tech iconNieuwe technieken zullen volgens werknemers ervoor gaan zorgen dat ze flexibeler en op andere locaties kunnen gaan werken. Dit zou kunnen betekenen dat ondernemingen geen ‘’bedrijf op locatie’’ nodig hebben en werkplekken gaat huren voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.

 

Ecologische factoren:

imagesOp het gebied van milieu en klimaat gaat het wereldwijd en dus ook landelijk niet goed. Er gaat veel afval de lucht en er blijft veel afval op de grond liggen. Deze problemen blijven zich opstapelen. Om te voorkomen dat de hoeveelheid afval in de lucht en op de grond blijft toenemen, worden gemeentelijke belastingen verhoogd. Zo stijgen de gemeentelijke heffingen met 2,5% ten opzichte van 2017. Verwacht wordt dus dat er in 2018, 9,7 miljard euro geint gaat worden.

 

Politiek-Juridische factoren:

img_259943

De positie van ZZP’ers heeft de aandacht van de politiek. Zo moet er meer aandacht uitgaan naar ZZP’ers. Om dit te realiseren moeten de resultaten van het huidige sociale beleid

goed in kaart worden gebracht. Op deze manier kan er beter worden gekeken worden naar de situatie van de ZZP’er met grote ambities in groei en innovatie.