Trend internet of things

IOT infographic

Het organiseren van taken en werkzaamheden moet zo efficiënt mogelijk gebeuren. Het bedrijf van de toekomst is ‘hyper-connected’ met de nieuwe wereld. Bij Internet of Things gaan apparaten met elkaar ‘’praten’’ en nemen de beslissingen. Veel beter en sneller dan dat mensen dat kunnen. Dit heeft impact op gebouwen, transport, gezondheid en dus ook op het bedrijfsleven van Seats2Meet.

Scope Bepalen

De trendanalyse is bedoeld om een idee te geven over de toekomstige, potentiële mogelijkheden en kwestie met betrekking tot Internet of Things in het bedrijfsleven. En de verandering in de toekomst door slimme ontwikkelingen, gekeken naar de komende vijf jaar. Internet of Things biedt enorme kansen op zakelijk gebied. De combinatie van sensoren die data verzamelen, geven bedrijven de kans om hun processen te stroomlijnen, nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en klantervaringen te verrijken. Hoe kan Seats2Meet hierop inspelen en hoe beïnvloed Internet of Things de bedrijfsvoering? Bij deze trend zal er regionaal gekeken worden naar ontwikkelingen. Deze regionale ontwikkelingen staan gelijk aan de ontwikkelingen op landelijk en internationaal niveau.

Relevante Ontwikkelingen

Internet of Things is een ontwikkeling waarbij steeds meer digitaal op elkaar afgestemd wordt, waarbij steeds minder mensen aan te pas komen. Op dit moment zijn er in de wereld veel meer producten met elkaar verbonden dan dat er mensen zijn. Met draadloze connecties en via het internet worden deze informatie uitgewisseld. Machines en producten zijn hierdoor op afstand te bedienen, denk hierbij aan smartphones. Seats2Meet kan inspelen op deze trend omdat altijd alles verbonden is. Smartphones kunnen gebruikt worden als afstandsbediening om slimme producten te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van lampen, beamer’s, koffiezetapparaten etc. De technologie wordt krachtiger en tegelijkertijd kleiner, goedkoper, energiezuiniger en makkelijker te gebruiken.

Trends en onzekerheden

Internet of Things innovaties zijn te vinden op de werkvloer. Op dit moment worden heel veel processen binnen het bedrijfsleven geautomatiseerd. Dit is al een trend waar Seats2Meet in meeloopt. Bij Seats2Meet kunnen klanten zelf ruimtes huren zonder dat er veel personeel bij komt kijken om het goed te laten verlopen. Seats2Meet kan hierop verder ontwikkelen om ervoor te zorgen dat er helemaal geen personeel meer voor nodig is. Dit voor de korte termijn. Seats2Meet kan verder bouwen door meer bij klanten neer te leggen, door bijvoorbeeld een app te ontwikkelen waardoor mensen alles zelf kunnen bedienen en gebruiken. Een onzekerheid hiervan is dat we niet weten hoe de technologische kant zal toenemen en of er over een tijdje überhaupt geen app meer nodig is om apparaten te bedienen. Deze trend is dus voor de middellange termijn. Verder is het lastig om te kijken naar de langere termijn. Er wordt verwacht dat er over 5 jaar een aantal auto’s zullen zijn die volledig zelfstandig kunnen rijden. Deze zelfrijdende auto kan de klanten van Seats2Meet naar meetings, of naar andere klanten brengen. Deze investering kost veel geld, en de vraag is of deze auto iets oplevert.

Kansen en Risico’s

Mensen willen graag alles zo makkelijk mogelijk kunnen bedienen. Dit is dus de grote kans waarop Seats2Meet in kan spelen. Op deze manier kan Seats2Meet alle gebruiksgemakken makkelijker maken en zullen nieuwe klanten van Seats2Meet hierop af komen.

Onder de mensen zijn veiligheid en privacy van de gebruiksgegevens de belangrijkste zorgen bij Internet of Things. In de nieuwe technologie zouden veel machines en apparaten met elkaar communiceren. Technologie helpt mensen om hun problemen op te lossen, maar het teveel oplossen van problemen zal mensen lui maken en hun efficiëntie in het denken verminderen. Maar ook zal meer blootstelling aan straling meer gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook is er vaak te weinig kennis aanwezig, dit maakt het lastig om als bedrijf nieuwe economische kansen op het gebied van Internet of Things meteen te herkennen.

Monitoren

Op Strijp-S is te zien dat veel apparaten en technologieën met elkaar samenhangen. Zo zie je op verschillende parkeerplaatsen oplaadpalen voor elektrische auto’s, hebben een aantal bedrijven geautomatiseerde processen en gebruikt bijna iedereen een mobiele telefoon om in contact te blijven met alles en iedereen om hen heen. De vraag naar nieuwe ontwikkelingen is er dus voortdurend.